Fındık üretiminde ciddi verim ve kalite kayıplarına yol açabilen Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) zararlısının yeni nesil erginleri arazide görülmeye başladı.
DMHA DÜZCE-Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticileri bahçelerinde düzenli kontroller yapmaya ve zararlının yoğun olduğu alanlarda ruhsatlı kimyasal mücadeleye önem vermeye çağırdı.
Özellikle fındığın süt olum döneminde mahsulü sokup emerek zarar veren Kahverengi Kokarca’ya karşı Temmuz ayında yapılacak hasat öncesi mücadele, verim ve kalite kayıplarını önemli ölçüde azaltacak. İl Müdürü Esra Uzun, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın Kahverengi Kokarca ile mücadele eylem planı doğrultusunda yürüttüğümüz çalışmalarda, zararlının bölgemize yeni giriş yaptığı belirlendi. 2024 sonu ve 2025 başında yapılan kışlak mücadelesiyle popülasyon büyük ölçüde baskı altına alındı. Ayrıca biyolojik mücadele kapsamında Bakanlığımızca 25.000 adet Samurai arısı araziye salındı” dedi.Uzun, zararlının istilacı ve hızlı yayılan bir tür olduğuna dikkat çekerek, “Bu olumlu sonuçların sürdürülebilirliği için mücadeleyi üreticilerimizle birlikte sürdürmeliyiz” ifadelerini kullandı. İl genelinde 95 farklı noktada yapılan sürvey çalışmaları sonucu bazı fındık bahçelerinde zararlının yaprak altlarına yumurta bıraktığı ve nimflerin yumurtadan çıkmaya başladığı tespit edildi. Nimflerin uçma yeteneğinin olmaması, kimyasal mücadelenin etkinliğini artırıyor.Üreticilere seslenen İl Müdürü Uzun, ilaçlama konusunda şu uyarılarda bulundu: “Kullanılacak ilaçların Bakanlığımızca ruhsatlı olması, arıcıların ilaçlama öncesinde mutlaka bilgilendirilmesi ve ilaçlama ile hasat arasındaki bekleme süresine uyulması ürün sağlığı ve arıcıların korunması için kritik önemdedir.”Tarım Müdürlüğü, Kahverengi Kokarca ile mücadelede gerekli önlemlerin zamanında alınmasının, hem ürün verimi hem de kalite kayıplarının önüne geçilmesinde hayati rol oynadığını vurguladı.
Henüz Yorum Yok